Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009


Ρεπορτάζ:
Γιάννης H. Κάκανος
www.yanniskakanos.gr
ghk@otenet.gr

Στο Νίππος του Αποκόρωνα υπάρχει ακόμα το παλιό Κρητικό φιλότιμο, η παραδοσιακή φιλοξενία κι όλοι είναι ντόπιοι. Το χωριό είναι ημιορεινό, 175 μέτρα υψόμετρο, απέχει από τα Χανιά 33 χλμ. και βρίσκεται βορειοανατολικά του νομού Χανίων, έχοντας όλους κι όλους γύρω στους 200 μόνιμους κατοίκους. “Το Νίππος δεν έχει αποκτήσει ακόμα τουριστική υποδομή αν και βρίσκεται 6 χλμ. από τις Βρύσες, έδρα του Δήμου Κρυονερίδας. Έχει όμως, για την ώρα μια πολύ καλή ταβέρνα η οποία προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες όλο το χρόνο… Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τις ελιές, την αμπελουργία και την κτηνοτροφία ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ασχολούνται με άλλα επαγγέλματα εκτός χωριού. Για την ονομασία του χωριού ακούγονται πολλές εκδοχές. Για παράδειγμα αναφέρουμε τα εξής: T’ όνομα του χωριού σχετίζεται με το Ίππος και υποθέτει πως πρέπει να υπήρχε στην περιοχή ιερό αφιερωμένο εις Ίππον και Κόρην, ενώ από τη λέξη Ιπποκόριο προέρχεται και το όνομα της επαρχίας Ιπποκορώνιον και Αποκόρωνα. Δεν αποκλείεται όμως, να υπήρχαν στην περιοχή πολλά και καλά άλογα. Και ακόμα να πήρε τ’ όνομα το χωριό, επειδή ήταν σε πεδιάδα (Νάπος = πεδιάδα) και με τον χρόνο επήλθε η παραφθορά της λέξης από Νάπος σε Νίπος μ’ ένα (π), την οποία, φαίνεται να μην την αποδέχονται εξ ου και η αναγραφή του χωριού Νίππος, επικράτησε να γράφεται με δύο (π). Σύμφωνα τώρα μ’ ένα ιστόρημα του 1573 του Θεοδώρου Τρουλλινού, που βρέθηκε στη βιβλιοθήκη της Βιέννης και δημοσιεύτηκε στην Κρητική Εστία (τόμος 9ος σελ. 406), το Νίππος λεγόταν προηγουμένως Ράχη και όταν η Βενετία το 1550 έστειλε διοικητή κάποιο αξιωματούχο με το επώνυμο Νίπος, εκείνος θεώρησε σωστό να μετονομάσει το χωριό, δίνοντας το δικό του όνομα. Το ιστόρημα βέβαια του Τρουλλινού, ίσως να μην ευσταθή ιστορικά αφού κι αν ακόμα ονομαζόταν το χωριό Ράχη, έπρεπε να αναφέρεται στις απογραφές των ίδιων χρόνων και ακόμα επειδή οι Ενετοί αλλά και οι Τούρκοι, όπως άλλωστε είναι γνωστό, ναι μεν παραποίησαν τα ονόματα των χωριών, αλλά δεν μετονόμασαν κανένα. Στην περιοχή, λοιπόν, του χωριού σώζονται δεκατρείς εκκλησίες εκ των οποίων στα βόρεια βρίσκεται η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στα Γενέθλια της Θεοτόκου και ονομάζεται Παναγία η Περβολίτισσα ή Περιβολιτσιανή η οποία, λέγεται ότι υπήρξε και Μητρόπολη”.
Αυτά και πολλά άλλα πληροφορηθήκαμε από τη δραστήρια πρόεδρο του νεοϊδρυθέντος Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Νίππους «ΠΕΡΒΟΛΙΤΣΙΑ», κυρία Εύη Πακέ Κακατσάκη η οποία στη συνέχεια καλωσόρισε του προσκεκλημένους στην κατάμεστη αίθουσα του κέντρου «ΙΠΠΟΚΟΡΩΝΕΙΟΝ» των αδελφών Καπαρουδάκη τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η συμμετοχή σας μας τιμά και μας ενθαρρύνει – και ο Θεός ξέρει πόσο μας χρειάζεται αυτή η ενθάρρυνση. Είμαστε καινούργιος Σύλλογος, δεν χρονιάσαμε ακόμα και ξέρουμε πως μας περιμένει πολλή δουλειά για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Όλοι αγαπάμε το χωριό μας το Νίππος και θέλουμε ν’ αναδειχθούν τα προσόντα του και η σημαντική του ιστορία. Έχουμε την τύχη να είμαστε σ’ ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Αποκόρωνα και είμαστε περήφανοι για το Νίππος μας. Οι κυριότεροι στόχοι του Συλλόγου θα είναι η πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη του χωριού μας καθώς επίσης και η αποκατάσταση των ιστορικών κτηρίων, ο εξωραϊσμός του χωριού -πλατεία, Ηρώο, ασφάλεια και βατότητα όπως και καθαριότητα δρόμων. Η διατήρηση και αναβίωση των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων, η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων του χωριού…
Η ψυχαγωγία έχει και αυτή τη θέση της στο Σύλλογο με εκδηλώσεις και εκδρομές, αλλά και διαγωνισμούς και αργότερα που θα έχουμε ριζώσει για τα καλά θα καταπιαστούμε και με την Παρασκευή-προώθηση των τοπικών μας προϊόντων...»
Συνεχίζοντας την ομιλία της η κυρία πρόεδρος επεσήμανε ότι ο Σύλλογος δεν θ’ αναπτύξει απολύτως καμία πολιτική ή κομματική δραστηριότητα και ευχαρίστησε το Δήμο Κρυονερίδας που προσφέρθηκε - με την παρουσία και δήλωση του αντιδημάρχου κ. Γιάννη Μαγγελάκη – «ότι για τη στέγαση του Συλλόγου θα τους παραχωρηθεί οίκημα». Τέλος, ευχαρίστησε τα «Χ.Ν.», τους παραδοσιακούς καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, τον Βαγγέλη Μπραουδάκη, το Γιώργο Ξεπαπαδάκη, το Γιώργο Βιζυριανάκη, τους χορευτές - χορεύτριες του Συλλόγου «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ», καθώς και όλους τους μαθητευομένους καλλιτέχνες.
Παραθέτουμε αρκετά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την όμορφη προχθεσινή μουσικο-χορευτική βραδιά του Συλλόγου των γυναικών του Νίππους.


>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου